Bananenroomtaart

Korstdeeg: Banketbakkersroom: Garnering:
150 g bloem 500 ml melk 150 g pure chocolade stukjes + extra voor decoratie
100 g koude boter 100 g suiker 6 rijpe bananen
1 tl appelciderazijn
30 g maizena 250 ml slagroom
20 ml ijswater
3 eidooiers
 2 el suiker
mespuntje zout 1 ei
 
gedroogde peulvruchten (als ballast) of blindbakvulling
1 vanillestokje  

Voor het korstdeeg, snijdt de koude boter met een mes in stukken, voeg de bloem en het zout toe en meng tot een kruimelig deeg. Voeg de azijn en het ijswater toe en kneed het tot een deegbal. Als het deeg wat droog en kruimelig blijft, voeg dan beetje voor beetje nog wat ijswater toe. Kneed het niet te lang door om te voorkomen dat het te warm wordt. De deegbal in plastic folie wikkelen en minimaal 30 minuten in de koelkast zetten.

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel en bekleed een vlaaivorm van 28 cm ermee. Zet het deeg nog minimaal 30 minuten in de koelkast om af te koelen.

Verwarm de oven voor op 180 °C. De deegbodem blind bakken. Dit doe je door een stuk bakpapier op het deeg te leggen en de gedroogde peulvruchten er op te strooien en iets aan te drukken.. Het deeg ca. 15 minuten bakken. De peulvruchten en het papier verwijderen en de bodem nog 15 minuten bakken tot hij gaar en goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.

Voor de banketbakkersroom, snijdt het vanillestokje overlangs doormidden en breng het met de melk aan de kook. Laat 20 minuten op een laag vuur trekken zodat het net niet kookt. Verwijder het vanillestokje. De eidooiers, het ei, de suiker en de maizena door elkaar mengen en daarna de helft van de melk er bij gieten en goed doorroeren. Doe het eimengsel terug in de pan en laat onder voortdurend roeren inkoken. Let op dat het vuur niet te hoog staat anders verbrandt de banketbakkersroom op de bodem. Zodra de vla dikker wordt, giet deze in een platte kom of brede lage schaal en dek direkt af met plasticfolie en prik er wat gaatjes in. Laat de banketbakkersroom opstijven in de koelkast.

Smelt de pure chocolade in de magnetron op 360 watt gedurende 4 minuten. Roer de chocolade goed door. Als nog niet alle chocolade gesmolten is, zet het dan nog een minuut in de magnetron. Het smelten kan ook au bain marie gebeuren in een vuurvaste kom boven een pan met een laagje zacht kokend water. Verdeel de chocolade over de afgekoelde taartbodem.

Snijdt de helft van de bananen in plakjes en verdeel deze over de chocolade. Roer de afgekoelde banketbakkersroom los en verdeel over de banaan. Doe de tweede helft van de bananenplakjes er overheen. Klop de slagroom met de suiker stevig op. Verdeel over de banketbakkersroom met banaan. Schaaf het laatste restje chocolade en verdeel dit over de banaan.

Laat de taart nog minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast.