Speculaas-chocoladevlaai

Deeg: Kruimels:

Vulling:

125 g koude boter 80 g koude boter
200 g pure chocolade
180 g bloem 125 g bloem
150 g taaitaai
2 el cacao 75 g gemalen walnoten
150 ml melk
30 g gemalen walnoten 2 tl speculaaskruiden
 250 ml slagroom
60 g bruine suiker 1 snufje zout
 
  100 g bruine suiker
 

 

Doe de koude boter in een kom en mix met de kneedhaken. Voeg de bloem toe en kneed verder. Voeg de cacao, walnoten en bruine suiker toe en mix tot een glad deeg. Maak er een bol van, wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast. Doe hetzelfde voor het kruimeldeeg.

Verwarm de oven voor op 180 o C en vet een vlaaivorm van 26 cm in. Verdeel het deeg over de bodem en de rand van de vlaaivorm. Prik meerdere keren met een vork in de deegbodem en bak hem circa 15 minuten in het midden van de oven. Neem hem er uit en laat hem helemaal afkoelen.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verkruimel het kruimeldeeg er boven en bak het circa 8 minuten in het midden van de oven. Neem het er uit en laat afkoelen.

Hak voor de vulling de chocolade en taaitaai in stukjes. Doe de melk en slagroom in een pan en laat het mengsel al roerend aan de kook komen. Haal de pan van het vuur en doe de chocolade en taaitaai er in. Roer het geheel tot een gladde massa, waarbij de taaitaai 5 minuten nodig heeft om vochtig te worden. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur en verdeel over de deegbodem. Verdeel de gebakken kruimels er over en zet de vlaai voor gebruik minstens 2 uur in de koelkast.