Voor het ijs: Verder nodig:
1 vanillestokje
75 ml sterke espresso
1 blikje gezoete gecondenseerde melk (397 g)
45 ml likeur (bv kastanjelikeur of notenlikeur)
 250 ml slagroom
175 g lange vingers
 250 g mascarpone
1 kleine reep purechocolade, geraspt
  cacaopoeder

 

Bekleed de binnenkant van een cakevorm met plastic folie en laat dit aan de zijkanten overhangen. Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit samen met de gecondenseerde melk, de slagroom en de mascarpone in een kom en klop tot een romig geheel.

Meng de espresso met de likeur in een diep bord. Schep 1/3 van het roommengsel in de vorm en strijk dit glad. Doop de helft van de lange vingers enkele seconden in het espressomengsel en leg deze naast elkaar op het roommengsel, met de gesuikerde kant naar beneden. Schep de helft van het overgebleven roommengsel op de lange vingers en strijk dit glad.

Doop de tweede helft van de lange vingers in het espressomengsel en maak zo een tweede laag. Verdeel het laatste deel van het roommengsel daar overheen en strijk de bovenkant glad. Dek de vorm af met plasticfolie en zet deze minimaal een nacht in de vriezer.

Haal voor het serveren de ijstaart met behulp van het plasticfolie uit de vorm en plaats deze ondersteboven op een schaal of plank. Verwijder de folie voorzichtig en maak het bovenste laagje met een warme lepel een klein beetje zacht. Bestrooi de ijstaart met de geraspte chocolade en het cacaopoeder.