Aanbevolen door Laura van den Steenhoven-Leunissen

Taart: Vulling:
150 gram gepelde hazelnoten* 300 gram ongezouten roomboter die op kamertemperatuur is
60 gram bloem 180 gram gezeefde poedersuiker
30 gram harde boter 4 eetlepels zeer sterk koffie-extract**
150 gram suiker  
1 zakje vanillesuiker Garnering:
5 eieren 250 gram gezeefde poedersuiker
zout 2 eetlepels sterk koffie-extract**
gezeefde poedersuiker 25 gram gepelde hele hazelnoten

Voor de taart, verwarm de oven voor op 175°C. Maal de 150 gram hazelnoten. Beboter een springvorm van 24 cm en bestuif deze met gezeefde poedersuiker. Zeef de bloem in een kom en snijd hierin de harde boter in kleine stukjes, ter grootte van erwten. Splits de eieren op één na. Roer in een tweede kom de vier eidooiers met de suiker, de vanillesuiker, het hele ei, de gemalen hazelnoten en het zout met een mixer tot een dikke, luchtige en lichtgekleurde massa. Sla in een derde kom de vier eiwitten stijf. Leg de bloem met de boterstukjes op de stijfgeslagen eiwitten. Leg daarbovenop het ei/hazelnoot/suiker/zout mengsel. Schep alles voorzichtig en snel met een grote metalen lepel door elkaar (dus niet met de mixer!). Doe het deeg in de vorm. Plaats deze zo op het rooster in de oven, dat het midden van de vorm wat hoogte betreft in het midden van de oven komt. Reken voor de baktijd 25 à 30 minuten op 175°C. Het gebak is gaar wanneer het van de vorm loslaat en veerkrachtig aanvoelt; de indruk van een vinger mag niet zichtbaar blijven. Maak de rand van de vorm los en stort de taart op een taartrooster. Laat het gebak volkomen koud worden.

Mokkacrème: roer de boter met de mixer tot deze zacht is en licht van kleur. Voeg beetje bij beetje poedersuiker en vervolgens beetje bij beetje koffie-extract toe.

Mokkaglazuur: zeef de poedersuiker in een kom. Voeg beetje bij beetje een paar koffie-extract toe. Steeds na het toevoegen van de vloeistof goed roeren met een garde. Laat het glazuur vooral niet te dun worden. Meteen verwerken. Is het glazuur toch te dun geworden, voeg dan wat gezeefde poedersuiker toe.

Snijd de taart horizontaal doormidden.
Strijk de mokkacrème op de onderste helft, plaats de andere helft er bovenop. Zorg ervoor dat de bovenkant van de taart goed vlak is. Bestrijk de zijkant en de bovenkant met het mokkaglazuur. Gaarneer de taart als het glazuur nog nat is met de achtergehouden hele hazelnoten. Laat het glazuur opdrogen. Leg op de taartschoten zo nodig de bodem van de springvorm om doorzakken van de taart te voorkomen, leg er een papieren taartrand op en zet hierop de taart.

De taart is de tweede dag het lekkerst.

* Tip: voor een echte hazelnootsmaak in de taart: gebruik voor het taartbeslag gepelde hazelnoten het bruine vliesje nog omheen zit; het beslag wordt daardoor natuurlijk wel iets donkerder van kleur.

** zeer sterk koffie-extract: breng één kopje water aan de kook en zet daarvan handmatig een beetje koffie, door het kopje kokende water over een filter vol koffie (snelfiltermaling) te gieten.