350 g pure chocolade

cacaopoeder

125 g roomboter

100 g suiker

250 ml slagroom

1 vanillestokje

20 ml notenlikeur

 

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Snijdt het vanillestokje in de lengte open. Doe het bij de slagroom en verwarm het tot het net niet kookt. Laat de vanille 20 minuten op een zeer laag vuur in de room trekken. Zorg dat de room niet gaat koken. Laat er gerust een vel op ontstaan, dan blijft de smaak zo veel mogelijk in de room. Haal de slagroom van het vuur, haal het vanillestokje er uit en voeg de suiker toe. Roer tot de suiker geheel is opgelost en laat het mengsel tot kamertemperatuur afkoelen.

Klop de boter met de mixer tot het zacht is. Voeg beetje voor beetje de slagroom toe, blijf wel goed kloppen. Voeg beetje voor beetje de likeur toe, nog steeds blijven kloppen. Als het mengsel gaat schiften is het te koud. Warm het dan au bain marie iets op. Vul een slagroomspuit (evt. gemaakt van bakpapier) met het slagroom boter mengsel en spuit mooie hoopjes op bakpapier. Leg de slagroomvulling minimaal een uur in de vriezer (mag ook een hele nacht).

Verwarm de chocolade langzaam tot 40oC (kan in de magnetron op 360 watt, 4 à 5 minuten) en doop de slagroomvulling in de chocolade. Zorg hierbij dat de chocolade op ongeveer 40oC blijft, bijvoorbeeld op een chocoladefondue stelletje. Haal hierbij niet gelijk alle slagroomvullingen uit de vriezer. Rol, voordat de chocolade helemaal hard geworden is, de truffel door de cacaopoeder. Voor een nog lekkerder resultaat, vervang de cacaopoeder door gemalen pecannoten of gemalen speculaasjes.